02.11.2007 ... 00:10

Sota-aikana tapettiin ihmisiä

Siirry kommentteihin

Eniten keskustelua tänä syksynä on herättänyt Romahtaako rintama -teoksessa julkaistu nimilista, jossa on enemmän nimiä kuin mitä sotavuosien viralliset teloitusluvut sisältävät.

Ylikankaan listassa näyttää olevan mukana kovin monenlaisia ampumistapauksia sekä rintamalta että kotirintamalta.

Tarkkaa tietoa minulla on vain yhdestä tapauksesta. Joutsassa (tietääkseni Niemistenkylässä, tuolloin Hartolan puolella) ammuttiin sunnuntaina 13.8.1944 karkurina vuonna 1900 syntynyt Antti Nieminen.

Kesällä 1944 siviilien asenteet karkureita kohtaan olivat usein ankaria. Paikalliset ilmoittivat suojeluskunnalle, että Niemistenkylällä oli metsäkaartilaisia (ilmeisesti kaksi miestä). Kun poliisit ja suojeluskuntalaiset tulivat pidättämään miehiä kesken ruistalkoiden, nämä ilmeisesti ampuivat yhden laukauksen ja yrittivät pakoon. Tällöin kersantti K ampui Salmisen konepistoolilla kuoliaaksi. En ole ihan varma miksi Salminen pakoili poliisia: hänen ikäluokkaansahan ei kesällä 1944 enää palvelukseen kutsuttu. Ilmeisesti Salminen oli vältellyt palvelusta jo aiemmin, mutta tätä pitäisi tutkia tarkemmin.

Ei siis ole ihme, ettei Salmista löydy Sota-arkiston kaatuneiden tiedostosta (vrt. Ylikangas, s. 247): hänhän oli siviili, joka tuli ammutuksi pidätystilanteessa kotirintamalla.

1 Comment

Jätä kommentti

En halua täyttää nettiä roskalla, joten kommentit tarkastetaan ennen julkaisua.