19.05.2010 ... 18:27

Historia-aiheisia mashuppeja

Siirry kommentteihin

Mashupin perusideana on toimia eri palveluiden yhdistäjänä. Varsin hauskoja mashuppeja löytyy YouTubesta, joissa on naitettu yhteen muun muassa Nirvanaa ja Rick Astleyta.

Mashuppien avulla myös historiallisia ilmiöitä voi havainnollistaa paremmin kuin koskaan aiemmin. Seuraavassa muutamia vakuuttavia historia-aiheisia mashup-palveluja maailmalta.

UCLA:n ylläpitämässä Hypercities-palvelussa on asetettu historiallisia kaupunkikarttoja GoogleMapsin päälle. Palvelussa on mahdollista nähdä esimerkiksi New Yorkin muutos eri aikoina eri karttojen avulla.

Britanniassa National Library of Scotland tarjoaa vapaaseen käyttöön 1920-1940 -lukujen karttapohjan GoogleMapsin päälle asetettuna. Suomessa paikkatietoa jakaa Paikkatietoikkuna, mutta historiallista kartta-aineistoa ei taida tuota kautta löytyä. Pikaisella vilkaisulla Paikkatietoikkunasta ei tuntunut löytyvän oikein mitään. KulttuuriSampo-projektissa historiallista kartta-aineistoa on sentään kokeiltu:

http://www.kulttuurisampo.fi/historiallisetKartat.shtml

MIT:ssa kehitetyn Timeline-widgetin avulla ilmiöitä voidaan näyttää tyylikkäästi aikajanalla. Tämä Kennedyn murhan tapahtumaketjua havainnollistava esimerkki valottaa Similen käyttöä. Muita esimerkkejä on koottu sivulle http://www.simile-widgets.org/timeline/examples/.

Australialainen Tom Horn on käyttänyt Timeline-widgettiä useammassakin historia-aiheisessa mashup-sovelluksessa. Toisen maailmansodan timeline löytyy täältä:

http://www.cannonade.net/timemap.php

Erittäin mielenkiintoinen on Hornin In their honour, joka näyttää yli 100 000 australialaisen vuosina 1914-1949 kaatuneen sotilaan hautapaikat kartalla. Enpä tiennyt aiemmin että australialaisia on haudattu Norjaankin. Horn osallistui työllään syksyllä 2009 MashupAustralia-kilpailuun ja voitti sekä Notable Mashing Achievement- että People’s Choice Award -palkinnot.

(Jos joku on muuten kiinnostunut toisen maailmansodan ja Facebookin mashuppaamisesta, niin tällainenkin collegehuumoripläjäys löytyy…)

3 Comments

Jätä kommentti

En halua täyttää nettiä roskalla, joten kommentit tarkastetaan ennen julkaisua.